| index | cazare| participanti | program | contact | adrese utile | adrese utile | date generale | gala laureatilor |

ROMÂNIA
MINISTERUL EDUCATIEI SI CERCETARII
DIRECTIA GENERALA PENTRU ÎNVATAMÂNT PREUNIVERSITAR
Strada G-ral Berthelot 28-30, Bucuresti, sector 1
Tel/fax:313.55.47
SE APROBA.
SECRETAR DE STAT,

Ioana Irinel Chiran

Precizari privind desfasurarea Olimpiadei de biologie
în anul scolar 2004-2005

 

I. Prezentare generala


La biologie, probele teoretica si practica ale olimpiadei se desfasoara la clasele a VII-a si la clasele IX-XII. Participarea la aceasta olimpiada este individuala. Pot participa elevii de la toate formele de învatamânt: zi, seral, cu frcventa redusa, inclusiv elevii de la învatamântul particular. Pentru elevii clasei a VII-a, desfasurarea probei practice a olimpiadei este hotarâta de Comisia judeteana de olimpiada, iar faza judeteana/a Municipiului Bucuresti reprezinta faza finala.
Elevii din ciclul liceal pot participa la olimpiada de biologie la anul de studii în curs, de la faza pe scoala pâna la faza internationala inclusiv, chiar daca, în conformitate cu planurile - cadru de învatamânt, nu srudiaza biologia în acel an scolar. Elevii clasei a XI-a care studiaza dupa programa B2 pot concura alaturi de cei de clasa a XII sau alaturi de cei de clasa a XI-a care studiaza dupa programa B1. Nu se admite participarea elevilor de la clasele inferioare la clasele superioare si nici invers cu exceptia situatiei anuntata mai sus.
Proba practica este obligatorie numai pentru elevii de liceu la faza nationala a olimpiadei. Selectionarea lotului largit de biologie pentru faza internationala a olimpiadei se va realiza printr-o proba teoretica.

 

II. Selectionarea elevilor


Pentru etapa pe scoala si pentru etapa locala, graficul de desfasurare, limitele materiei, subiectele de concurs si criteriile de selectie, punctajul minim si numarul elevilor calificati sunt stabilite de inspectorii scolari de specialitate din inspectoratele scolare judetene/al municipiului Bucuresti.
Pentru faza judeteana/municipiul Bucuresti subiectele pentru olimpiada sunt unice, întocmite de inspectorul de specialitate din M.Ed.C. Subiectele, în limba româna si în limbile minoritatilor care solicita traducerea, vor fi transmise judetelor, în format electronic, în dimineata zilei de concurs.
La faza nationala a olimpiadei se califica, din fiecare judet/ municipiul Bucuresti, un numar de elevi egal cu numarul din tabelul cu loturile judetene/al municipiului Bucuresti pentru O.N.B. 2005, numai daca elevii au obtinut cel putin jumatate din punctajul maxim acordat rezolvarii subiectelor de la faza judeteana.
Comisia judeteana de olimpiada stabileste, cu maxima responsabilitate, criterii obiective de repartizare a locurilor primite pe ani de studii si criterii de departajare a candidatilor care au obtinut punctaje egale si se afla în situatia calificarii pentru faza nationala. Aceaste criterii vor fi consemnate în procesul verbal al întâlnirii de lucru a comisiei si vor fi afisate la avizierul unitatii scolare, locul de desfasurare a olimpiadei, înainte de începerea probei de concurs.
Locurile ramase libere la un judet nu se distribuie altui judet.Nici un elev nu va fi admis in plus fata de numarul stabilit de M.Ed.C. pentru fiecare judet.

 

Calendarul olimpiadei 2004-2005

Nr. crt.
Fazele olimpiadei
Perioada
Limitele de încadrare a materiei
Cls.
a IX-a
Cls.
a X-a
Cls.
a XI-a
Cls.
a XII-a
1.
Pe scoala
decembrie
-
-
-
-
2.
Locala
ianuarie
-
-
-
-
3.
Judeteana/
Municipiul Bucuresti
19 februarie
Inclusiv genetica umana
Inclusiv miscarea si sensibilitatea la plante Inclusiv sistemul muscular Inclusiv ecosistemul
4.
Nationala
20-25 martie Inclusiv
fungi
Inclusiv electrofiziologia sistemului nervos, transmiterea influxului nervos Inclusiv digestia si absorbtia intestinala Inclusiv dovezile evolutiei
5.
Internationala
Integral programa speciala inspirata din programa pentru OIB, proba teoretica

 


III. Desfasurarea fazei nationale a olimpiadei de biologie


Olimpiada nationala de biologie se va desfasura la Piatra Neamt, judetul Neamt, .
Pentru faza nationala programa de olimpiada si bibliografia aferenta sunt stabilite si anuntate judetelor de inspectorul de specialitate din M.Ed.C. Subiectele si baremele de corectare si notare pentru probele teoretica si practica ale olimpiadei vor fi elaborate de grupul de lucru format din 10 membrii din Comisia centrala de olimpiada, desemnati de inspectorul de specialitate din M.Ed.C. Grupul de lucru îsi va desfasura activitatea cu cinci zile înainte de prima proba de concurs si va asigura si traducerea subiectelor în limbile minoritatilor care solicita. Comisia centrala de olimpiada va verifica corectitudinea subiectelor si baremelor de corectare si notare în dimineata zilei destinata probei de concurs. Se va lucra pe subcomisii, stabilite pe ani de studii.
Corectarea lucrarilor elevilor se va realiza în dupa-amiaza zilei de concurs de catre doi profesori evaluatori (un profesor din localitate si unul din comisia centrala) care îsi vor desfasura activitatea în sali de clasa diferite. Vicepresedintii comisiilor de evaluare primesc borderourile de notare de la fiecare profesor evaluator, fac media celor doua evaluari ale lucrarii care va fi si punctajul final acordat concurentului.Evaluarea se face ca la faza judeteana din 19.02.2005. În cazul în care constata ca unele lucrari au fost depunctate depun contestatii la Comisia centrala de olimpiada. Alte contestatii nu se admit.
La proba practica partea de manualitate nu se contesta.
Elevii care au obtinut punctaje egale si ocupa primele pozitii în clasament vor fi departajati utilizându-se criteriile enumerate în ordinea urmatoare:
1. punctajul mai mare obtinut la proba teoretica;
2. punctajul mai mare obtinut la faza judeteana;
3. în cazul pastrarii egalitatii, dupa aplicarea celor trei criterii, elevii vor participa la proba de selectionare a lotului largit, iar punctajul obtinut va fi criteriu de departajare pentru premii si de calificare în lot.
Lotul national largit va fi format din 20 de elevi selectionati printr-o proba teoretica din rândul elevilor care au obtinut premii si mentiuni la olimpiada 2005 si din rândul celor care au facut parte din lotul national largit 2004, indiferent de rezultatele obtinute la faza nationala. Elevii care au avut doua participari OIB nu au drept de participare la lot.
Pregatirea lotului national de biologie se va face centralizat, de profesorii universitari, pe o perioada de patru saptamâni pe parcursul carora se va realiza si selectionarea celor patru elevi pentru lotul restrâns. În restul timpului, pregatirea elevilor se va desfasura, individual, cu profesorii de la clasa sau de la centrul de excelenta.
Olimpiada Internationala de Biologie 2005 va avea loc în China, perioada de desfasurare urmeaza sa fi comunicata.

 

IV. Structura subiectelor pentru faza nationala

Itemi de tipul:
1. complement simplu; 2. rezolvare de probleme;

 

V. Dispozitii finale

Toti profesorii care participa la elaborarea subiectelor de olimpiada, baremelor de corectare si notare si la evaluarea lucrarilor vor da o declaratie scrisa în care vor mentiona ca nu au elevi în concurs si ca asigura secretul subiectelor si baremelor de corectare si notare întocmite.
Potrivit Regulamentului de organizare si desfasurare a olimpiadelor si concursurilor scolare, aprobat cu OM Nr. 3109/28.01.2002, art. 52, prezentele precizari fac parte din regulament, iar nerespectarea lor atrage sanctionarea conform legislatiei în vigoare.

 

 

DIRECTOR,
Constantin Traistaru

INSPECTOR DE SPECIALITATE,
Traian Saitan